Wat is Usenet?

Wat is Usenet?
Usenet

Spotnet, SABnzbD, NZBGet en veel andere downloadtools maken gebruik van Usenet. Usenet bestaat al ontzettend lang, downloaden van Usenet met behulp van bovenstaande tools is pas recenter populair geworden.

Maar wat is Usenet nu eigenlijk? En hoe kan het nou dat je van Usenet films, tv-series en muziek kunt downloaden? Dat alles lees je in deze handleiding.

Wist je dat…

Usenet een van de eerste peer 2 peer netwerken ter wereld was. Usenet was er bijvoorbeeld eerder dan Bittorrent en Napster.

Wat is Usenet?

Usenet is een onderdeel van het internet. Op het ‘normale’ internet vind je websites zoals Facebook, Google en eBay. Deze sites worden ontwikkeld door grote bedrijven. Maar ook particulieren kunnen hun eigen website maken om zo een grote groep internetters te bereiken.

Usenet is op haar beurt een decentraal platform waarop iedereen op eigen naam tekst, berichten en bestanden kan uploaden en downloaden. Deze bestanden worden via het Usenet protocol binnen enkele uren wereldwijd verspreid. Usenet wordt gebruikt voor het voeren van discussies en voor het up- en downloaden van software, films, muziek en tv-series.

Al berichten die op Usenet geplaatst worden moeten binnen een bepaalde groep online worden gezet. De naam van zo’n groep is een nieuwsgroep. Usenet bestaat uit een enorm aantal verschillende nieuwsgroepen waarbinnen teksten, afbeeldingen en downloads zijn gerubriceerd.

Een schematisch overzicht van usenet.
Een schematisch overzicht van usenet (bron).

Servers voor Usenet worden aangeboden door commerciƫle bedrijven. Als een gebruiker van een commerciƫle Usenet dienst een bestand of tekstbericht online plaatst binnen een nieuwsgroep dan wordt dit bericht snel verspreid naar andere Usenet providers. Hierdoor kan iedereen die toegang heeft tot Usenet dit bestand lezen of downloaden.

Films, tv-series en muziek downloaden van Usenet

Al vrij snel na de introductie van Usenet, eind jaren 70, groeide de behoefte om naast berichten ook grotere bestanden uit te kunnen wisselen. Men besloot toen om zogenaamde ‘binaire’ nieuwsgroepen te ontwikkelen.

Binnen een binaire nieuwsgroep is het mogelijk om bestanden op te slaan. Dit kan software zijn maar ook is het mogelijk om tv-series, films of muziek in een nieuwsgroep te plaatsen.

Met speciale software zoals Spotnet of SABnzbD is het mogelijk om deze bestanden weer te downloaden. Wil je aan de slag met het downloaden van Usenet? Dan heb je naast geschikte software ook een provider nodig die Usenet toegang biedt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.