Spanje kampioen illegaal downloaden

Wij als Nederlanders downloaden veel films en tv-series uit illegale bron. Dankzij programma’s als Spotnet en Popcorn Time is Nederland zelfs een van de landen waar ontzettend veel illegaal wordt gedownload. Toch zijn wij niet uniek: de situatie in Spanje is namelijk nog veel unieker. 88 Procent van alle online bekeken content was daar in 2014 illegaal.

Het niveau waarop Spanjaarden downloaden uit illegale bron is overweldigend. De film- en muziekindustrie leidt door het massaal gratis downloaden van films en tv-series jaarlijks tussen de 1 en 2 miljard euro aan schade. Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddelde gebruiker die 100 films of tv-series download waarvan hij er normaliter 8 van had zullen kopen als deze niet gratis beschikbaar waren geweest. Voor de 8 aankopen zou 10 euro per stuk betaald zijn wat dus uitkomt op 80 euro schade per gebruiker per jaar.

Vooral het gratis downloaden van films is in Spanje erg populair. Vooral Bittorrent en Usenet worden veelvuldig gebruikt voor het downloaden van nieuwe films. 38% Procent van alle illegale downloads bestaan uit film-bestanden. Daarachter volgen tv-series 28% van alle illegale downloads bestaat hieruit. Verder daalde het percentage muziek downloads naar 24%.

Forse stijging

Het afgelopen jaar is het aantal Spanjaarden dat download uit illegale bron ook nog een gestegen. 58% van alle internet-gebruikers download films en tv-series uit illegale bron. In 2013 bedroeg dat percentage nog 51%. De Spaanse copyright-organisaties zijn erg geschrokken van deze enorme aantallen en schades. Zij pleiten daarom voor vergaande maatregelen tegen het downloaden uit illegale bron. Zo zouden download-websites veel eerder offline moeten worden gehaald en ook zouden populaire sites geblokkeerd moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.