Films en tv-series via Popcorn Time of Netflix?

Dit artikel gaat over Popcorn Time, die software vind je hier

Netflix of Popcorn time
Netflix of Popcorn time

In de Volkskrant van vandaag stond een interessant artikel over streaming video. In Nederland gaat de strijd tussen de gunst van de consument die tv-series en films wil streamen van internet namelijk tussen twee programma’s met een compleet ander verdienmodel. Het betaalde Netflix heeft in ons land een grote concurrent in de vorm van Popcorn Time, een programma waarmee mensen gratis films en video’s kunnen streamen.

De situatie in Nederland is compleet anders dan die in andere Europese landen; ook in Amerika ziet de markt voor streaming video heel anders uit. Zo is Nederland het enige land ter wereld waar Netflix veel last heeft van een illegaal alternatief: Popcorn Time heeft naar schatting een even groot marktaandeel als Netflix. Ver achter Netflix en Popcorn Time streamt een klein aantal gebruikers in Nederland tv-series en films via HBO.

Het bedrijf is zo angstig voor Popcorn Time dat het in een brief aan haar aandeelhouders de winstverwachtingen tempert. Het bedrijf is namelijk bang dat de trend in Nederland ook in andere Europese landen doorzet.

Waarom Popcorn Time?

Op de vraag waarom Popcorn Time zo’n groot succes is kunnen een aantal antwoorden worden gegeven.

  1. Iedereen kan Popcorn Time gratis downloaden op een groot aantal plekken op het internet;
  2. Het aanbod aan tv-series en films met Nederlandse ondertiteling is groot, nieuwe series kunnen gelijk bekeken worden;
  3. Popcorn Time is makkelijk te installeren en te gebruiken, sommige gebruikers vinden Popcorn Time zelfs handiger dan de Netflix software voor smart-tv’s;
  4. Door het snelle internet in Nederland kun je snel streamen met Popcorn Time zonder haperingen.
  5. Omdat Popcorn Time gebaseerd is op P2P technologie is het erg lastig voor copyright-instanties om de software offline te halen of te blokkkeren;
  6. Onervaren gebruikers hebben niet in de gaten dat het gebruik van Popcorn Time illegaal is doordat je tijdens het kijken ook tv-series upload op internet.

Op de meeste voordelen van Popcorn Time heeft Netflix geen antwoord. En dat is logisch, gratis tv-series en films aanbieden zonder dat mensen daarvoor hoeven te betalen is een business model zonder toekomst, het is namelijk strafbaar. Wat Netflix zich wel kan aanrekenen is het feit dat de software van Popcorn Time zo goed is gebouwd dat mensen dat programma prefereren boven de Netflix software.

De komende maanden zullen spannende maanden worden voor Netflix en haar aandeelhouders. Zal Netflix het tij weten te keren en toch de strijd om de gunst van de consument winnen? Of zal Popcorn Time door haar grote succes Netflix verdrijven als legaal alternatief voor het legaal downloaden en streamen van films en tv-series?

 

 

 

Eén antwoord op “Films en tv-series via Popcorn Time of Netflix?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.