24.000 euro boete vanwege illegaal films downloaden is ‘overdreven hoog’

Elf Man downloaden: 30.000 dollar boete...
Elf Man downloaden: 30.000 dollar boete…

Een aantal Amerikaanse internetters die gratis films downloaden van het internet hebben in de rechtszaal de rechter aan hun zijde gevonden. Hij oordeelde dat 24.000 euro ($30.000) een overdreven hoge boete was voor illegaal downloaden van de film ‘Elf-Man‘. 

De zaak waarin de rechter deze uitspraak deed was aangespannen door een anti-piraterij organisatie die 11 internetters wilde vervolgen vanwege hun illegale film download.

De rechter oordeelde dat de eis van 30.000 dollar voor het downloaden van een film overdreven hoog was. In plaats hiervan moesten de gedaagden 3000 dollar betalen, zowel vanwege het delen en downloaden van de film maar ook werden de proceskosten verhaald op de downloaders.

De eis van 30.000 werd verworpen vanwege het 8ste amendement. Dit amendement verbiedt het uitdelen van boetes, borgsommen en straffen die buitensporig hoog of ongebruikelijk zijn. Het geldbedrag dat de filmmakers eisten viel onder dit 8ste amendement: een boete van 30.000 dollar voor het downloaden van een film is ongebruikelijk hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.