Downloaden met Frostwire

FrostwireIn de begindagen van het downloaden via internet was Napster het eerste populaire downloadprogramma. Al snel moest die software stoppen met het aanbieden van gratis downloads vanwege de grote overtredingen van het auteursrecht.

Na Napster werd Limewire het populairste downloadprogramma. Ook Limewire moest echter stoppen vanwege dezelfde problemen met auteursrechten. Een deel van de ontwikkelaars van Limewire stapten over naar een nieuw project. Zij begonnen met de ontwikkeling van Frostwire. Een downloadprogramma dat tot de dag van vandaag erg populair is om mee te downloaden.

Frostwire werkt net zoals bijvoorbeeld uTorrent met torrent bestanden. Dit betekent dus ook je met Frostwire download via het Bittorrent p2p protocol, wat op haar beurt weer betekent dat je door het downloaden via Frostwire ook meewerkt aan het verder verspreiden van je downloads. Veel software, films en muziek mag je gratis downloaden en verder verspreiden. Voor materiaal waar copyright op berust is dat echter niet zo. Voordat je meewerkt aan het verder verspreiden van downloads via Frostwire is het dus verstandig om eerst uit te zoeken of dat wel legaal is.

Frostwire downloaden

Frostwire is gratis te downloaden via de website van de ontwikkelaars van de software. De download van Frostwire voor Windows is ongeveer 20 MB groot, je hebt het programma dus snel op je computer staan. Naast diverse versies voor Windows biedt Frostwire ook ondersteuning voor zowel Apple en Linux computers. Bijzonder is daarnaast dat Frostwire ook draait op Android smartphones en tablets. Wil je downloaden op je Android device? Dan kan dat met de versie van Frostwire voor Android.

De systeemeisen voor Frostwire zijn laag. Uiteraard heb je een werkenden en liefst snelle verbinding met het internet nodig. Daarnaast draait Frostwire alleen op computers die beschikken over een geheugen van tenminste 256MB. Daarnaast draait Frostwire voor Windows alleen op Windows 8, 7, Vista, XP en Windows 2000. Verder stelt Frostwire lage eisen aan je computer, het programma is dus geschikt voor bijna elke computer in Nederland.

Frostwire installeren

De installatie van Frostwire is eenvoudig. Na het selecteren van de taal (Nederlands wordt voor Windows niet ondersteund) installeer je Frostwire in een paar eenvoudige stappen. Helaas vraagt de software in stap 4 van de installatie om toestemming voor het vervuilen van je computer of laptop met de Ask Toolbar. Wil je een snelle computer houden? Vink dan de optie voor zowel de Ask toolbar als de optie voor het instellen van Ask als je zoekmachine uit.

Frostwire installatie
Frostwire installatie

Ook de volgende stap tijdens de installatie verleidt je tot installeren van extra software. Hier wordt je namelijk gevraagd of je de Winzip software wil toevoegen aan je computer. Ook hier geldt: houd je computer snel en stabiel en sla deze software dus af (door op ‘decline’ te klikken).

Nu begint de Frostwire software aan de echte installatie. Deze verloopt snel en binnen enkele minuten is de Frostwire software op je computer geïnstalleerd en kun je beginnen met het downloaden via de Frostwire software.

Downloaden met Frostwire

Voordat je kunt beginnen met downloaden wil Frostwire eerst nog wat zaken instellen. Deze stappen moet je doorlopen als je het programma de eerste keer gebruikt. In het eerste scherm kun je nog eens de taal instellen die je wil gebruiken tijdens het instellen. In dit menu staat wel de Nederlandse taal, selecteer dan ook ‘Nederlands’ om een en ander wat gemakkelijker te maken.

In het volgende scherm moet je selecteren welke map Frostwire zal gebruiken voor het opslaan van je downloads. Kies een map op een schijf die over voldoende vrije ruimte beschikt, ongemerkt download je snel erg veel data via Frostwire. In het zelfde scherm kun je ook aangeven wat Frostwire moet doen met complete downloads. Het is namelijk mogelijk om complete downloads niet te seeden. Dit betekent dat je andere gebruikers van Frostwire niet helpt met het voltooien van een download die jij zelf al wel compleet hebt. De software raad aan om dit wel te doen, maak echter je eigen keuze: seeden is in principe illegaal, je verspreid namelijk materiaal waarop jij het auteursrecht niet bezit.

In het volgende scherm kun je aangeven of Frostwire automatisch gestart moet worden op het moment dat je je computer of laptop aanzet. Voor het snel opstarten van je computer is dit niet aan te raden, voor het gemak waarmee je iets kunt downloaden wellicht wel, maak dus je eigen keuze. Ook moet je in het veld onder de eerste vraag aangeven onder welke naam je bekend wil staan binnen de Frostwire community.

Nog twee keuzes tijdens het instellen van Frostwire
Nog twee keuzes tijdens het instellen van Frostwire

Je bent nu bijna klaar om te beginnen met het downloaden via Frostwire. In het laatste scherm moet je alleen nog laten weten dat je Frostwire niet zult gaan gebruiken om illegaal software, films, tv-series en muziek te downloaden. Uiteraard doet Frostwire dit om eventuele rechtszaken te vermijden en de gebruikers van haar software eindverantwoordelijk te maken voor hetgeen zijn met de download-software doen. Zonder het aanvinken van het vakje kun je Frostwire niet gebruiken, vink het vakje aan en klik op ‘afronden’.

Frostwire is nu klaar om te beginnen met downloaden. Dit kan via het programma zelf door in het zoekvak een titel te typen. Echt downloaden met Frostwire doe je natuurlijk met behulp van torrent bestanden.

Frostwire torrent bestanden

Torrent bestanden zijn bestanden waarmee p2p programma’s op basis van Bittorrent de locatie van een bepaalde download kunnen achterhalen. Torrent bestanden vind je bijvoorbeeld met Google maar ook op andere manieren kun je aan torrent bestanden komen. Het zoeken en vinden van Torrent bestanden doe je het gemakkelijkste met behulp van Google.

Heb je vragen, opmerkingen of tips over deze handleiding downloaden met Frostwire? Reageer dan onderaan dit bericht. Kun je zelf goed handleidingen schrijven? Laat dat ons dan weten door te reageren. We zijn altijd op zoek naar goede handleidingen over populaire en handige downloadtools.

2 antwoorden op “Downloaden met Frostwire”

  1. Hoi hoi, sinds de laatste update van Frostwire zijn de grootte van alle muzieknummers bestanden om te downloaden aangegeven in MB’s. voorheen waren ze allemaal in KB’s aangegeven. Waarom de verandering en is het nog verstandig om muziek te downloaden met MB grootte? Ik heb verder nog een issue. Als ik Frostwire heb opgestart moet ik 1 uur wachten voordat ik het kan gebruiken. Ik kan n.l helemaal niets in het zoekveld typen. Dit probleem heb ik al maanden en telkens als er een nieuwe update is hoop je nl dat dit probleem verholpen zal worden. Maar helaas.
    Ik hoop spoedig een reactie van u te mogen ontvangen.
    Mvg
    Eric

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.